Gluten free zone/Без глутен

Кокосово –орехови мъфини с шоколадова глазура ( БЕЗ ГЛУТЕН/БЕЗ НАБУХВАТЕЛИ)

За мъфините:

4 яйца ( 3 ако са големи)
150 грама кристална захар
100 грама кокосови стърготини
150 -200  грама смлени орехи
2 ванилии
Яйцата и захарта се разбиват с миксер за около 4-5 минути. Към тях се прибавят кокосовите стърготини, орехите и ванилиите.Сместа се разбърква с дървена лъжица , внимателно, за да не спадне.
С лъжица се разпределя във формички за мъфини и се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна ( на вентилатор) за 12 минути.
Мъфините се оставят няколко минути в изключената и отворена фурна за да не спаднат , след което се изваждат и се охлаждат.
Шоколадовата глазура:   
100  гр захар
100 мл прясно мляко
50 гр масло
100 гр сухо мляко
5 с.л. какао
250 гр. Маскарпоне
Прясното мляко се загрява на котлона и в него се изсипва захарта и се бърка до разтопяването й.
В така получения сироп се слага маслото и пак се бърка до разтопяването му.
В дълбок съд се смесват сухото мляко (под-вкусно става с високомалсено) и какаото.
Сиропът се изсипва на тънка струйка в сухата смес и се разбърква.В още топлата смес се добавя Маскарпонето и всичко се разбива добре с пасатор.Ако сместа е гъста , се добавя още малко горещо прясно мляко.
Изстиналите мъфини се гарнират с шоколада преди сервиране.

Да ви е сладко! 




„Гола " Баклава– БЕЗ ГЛУТЕН



Необходими продукти:

За блата :
6 яйца
2/3 ч.ч захар
1 ч.ч. оризов грис
1 ч.ч. смлени орехови ядки
100 грама масло
1 бакплувер
1 ч.л. канела

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци .Белтъците се разбиват на твърд сняг с половината от захарта .Жълтъците се разбиват до побеляване с останалата захар и към тях се добавят последователно оризовият грис смесен с бакплувера , орехите канелата и разтопеното масло.

Лъжица по лъжица сместа се добавя към разбитите белтъци , като се разбърква внимателно за да се запази обема на тестото.

Добре разбитата смес се изсипва в тортена форма, покрита с хартия за печене.Блата се пече около 35 минути на 180 -190 градуса , или докато клечка забита в средата излезе суха.

Оставя се настрана да се охлади , отстранява се хартията за печене и блата се връща във формата и се нарязва на квадратчета.

За сиропа:
1.5 ч.ч. вода
2/3 ч.ч. захар
2 ч.л. лимонов сок
100 грама масло

Сварява се захарен сироп от горепосочените продукти, като маслото се добавя накрая, когато сиропа вече не е на огъня.

Изстиналият блат се залива с горещия сироп , покрива се с алуминиево фолио и кърпа и се оставя да „поеме „ за няколко часа, най - добре до другата сутрин.

Да ви е сладко !
********************************************************************************************************************************

Торта „Гараш“ – БЕЗ ГЛУТЕН

Необходими продукти:
За блатовете:
9 белтъка
200гр. Захар
300 гр. Смлени орехи


Белтъците се разбиват със захарта, на мек сняг. Прибавят се смлените орехи и се разбърква добре с шпатула. Сместа се разделя на 3 равни части за 3 блата. Фурната се загрява на 180*С.Блатовете се пекат по 15-20 мин мин. в 24-26см форма с ринг, задължително на намаслена домакинска хартия.Когато са леко зачервени,внимателно се изваждат от тавата, като имате предвд, че са лепкави, и се охлаждат върху решетка.

За крема:
200 гр краве масло
200 гр.захар
1 пакетче( 9 супени лъжици ) какао
1 кутия ( 500гр. ) Маскарпоне или квасена сметана

Маслото се разтопява на слаб огън или на водна баня. Добавя се през сито/цедка какаото, и се разбърква хубаво. Сместа се сваля от огъня.
Жълтъците и захарта се разбиват докато увеличат обема си, побелеят и се сгъстят (около 3-5 мин.).Загряват се на водна баня за около 5-7 минути и при непрекъснато бъркане с шпатула, като внимавате водата да не заври.

Яйчената смес се прибавя на тънка струйка в какаовата като се разбива с миксера .Накрая се добавя Маскарпонето( Квасената сметана) и крема се разбива добре.

Оставя се в хладилника за около час.

Сглобяване на тортата:

Напълно изстиналите блатове се намазват с крема, като се остави достатъчно крем и за покриване на тортата. Тортата се оставя да престои няколко часа в хладилник (най-добре до другия ден).

Да в е сладко!
********************************************************************************************************************************
Орехова торта със сметанов крем /БЕЗ ГЛУТЕН

Необходими продукти:

За блата:
5 яйца
1 чаена чаша захар
2чаени чаши смлени орехи
3-4 лъжици оризово брашно

Сокът и кората на 1 средно голям портокал

За крема:
500 гр. Квасена сметана
½ малко пакетче масло
1 ч.ч. пудра захар
2-3 лъжици портокалов сок

Кора от портокал

1 ванилия

Приготвяне на блата:

Разбийте добре яйцата със захарта, докато се сгъстят и започнат да образуват мехурчета.Добавете последователно смлените орехи и оризовото брашно, портокаловия сок и кората, като разбивате на ниска степен.

Получената смес се пече около 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Блата се оставя да изстине за няколко минути и се изважда внимателно върху решетка за да се охлади напълно.

Крем:

Всички съставки се разбиват добре до получаване на гладка смес.

Сглобяване на тортата:

Изстиналият блат се разрязва, така че да се получат 2 тънки блата. Долната част се намазва с 2/3 от крема и се покрива с втория блат.Тортата се намазва с остатъка от крема и се оставя за час-два в хладилника.

Тортата се гарнира по желание със смлени орехи , какао или кокосови стърготини.

Да ви е сладко!

********************************************************************************************************************************

Ягодово – бананово парфе с маскарпоне – БЕЗ ГЛУТЕН

ЗА БЛАТА


Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1,5 ч.ч. безглутеново (може и само оризово) брашно, може и повече
2 ванилии
Яйцата се разбиват със захарта много добре, до побеляване, добавя се брашното и ванилиите.Става кексово тесто, което се разбива добре. Тестото се пече в тортена форма с ринг , върху хартия за печене. Няма нужда да е идеално равно.Блатът се пече в загрята фурна за 10- 15 минути, до розово, на средно положение и 170 градуса.
Изважда се от фурната, хратията внимателно се отстранява, блатът се връща във формата и се сиропира обилно с подсладено прясно мляко, или захарен сироп.

ЗА КРЕМА :

3 жълтъка

3-4 лъжици прясно мляко
150 гр.захар ( или на вкус)
1 кутия Маскарпоне ( 500 гр)
Ванилия /или есенция ром

1 пакетче желатин


Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване.На водна баня сместа се бърка до сгъстяване, като внимавате да не заври.Лъжица по лъжица се добавя прясното мляко, и отново се бърка до сгъстяване – общо за около 10 минути. Яйчената смес се дърпа от котлона, оставя се за кратко да изстине и към нея се добавя Маскарпонето.

Желатинът се разтваря в малко студена вода докато набъбне, след което се загрява отново на водна баня до течно състояние и се добавя към вече разбития крем.Разбърква се много добре.

ЗА УКРАСА

2 банана, около 10-12 ягоди


СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА


Върху сиропирания блат се подреждат нарязаните на колелца банани.Отгоре се изсипва кремът и тортата се оставя в хладилника за няколко часа да се стегне.

След 2-3 часа, рингът на формата се маха внимателно,като предварително тортата се „обикаля“ от вътрешната му страна с топъл нож за да не се разкъса желираната част.

Върху парфето се подреждат нарязаните на тънки филийки ягоди.


Да ви е сладко!
***********************************************************************************************************************************


Кодрит Кадир - БЕЗ ГЛУТЕН!


• за карамела • прясно мляко - 800 мл • яйца - 5 броя •захар - 200 г • ванилия - 2 пакетчета
• за кекса • яйца - 2 брой • захар - 100 г • прясно мляко - 100 мл • масло - 100 мл растително • бакпулвер - 1 ч.л. •безглутеново брашно - 50 г •бадемово брашно - 50 г • какао - 2 ч.л • захар - 5 с.л. за карамелизиране

Продуктите са за тавичка с диаметър около 22 см. За карамела разбийте яйцата със захарта, добавяме ванилията и прясното мляко. За кекса разбийте яйцата със захарта, добавяме млякото, олиото, бакпулвера, брашното и какаото. На дъното на тавичка или кексова форма карамелизирайте 5 с.л. захар и сипете сместа за карамела. След това отгоре централно изсипете кексовата смес и я разпределете внимателно. Не се притеснявайте ако потъне - в последствие при печенето ще се издигне. Сложете тавичката в друга тава на водна баня с около 2 с. гореща вода. Сладкишът Кодрит кадир се пече за около 50 минути на 180 градуса. Внимавайте при печене водата да не завира силно, защото кексът може да стане на шупли. Щом се отлепи от стените, значи е готов. Сладкишът Крем карамел оставете да се охлади с водната баня в хладилник за около 1 нощ. След това поръсете с малко топло прясно мляко и обърнете формата в поднос. По желание поднесете със захаросани плодове.

Да ви е сладко!

***********************************************************************************************************************************

Френска селска торта – БЕЗ ГЛУТЕН!!

По рецепта за класическия вариант на тортата от кулинарен блог „Вкуснотека“

Блатове: с диаметър 25 см:

1 яйце
150 г кристална захар
200 мл прясно мляко
2 с.л. течен мед
2 ч.л. сода
50 г стопено, охладено масло
400 г безглутеново брашно (използвах смес за хляб на Doves Farm но ще се получи и с други смеси)

Разбийте яйцето и захарта, след това бавно добавете прясното мляко, меда, содата и стопеното, охладено масло. Прехвърлете сместа в тенджера и варете на бавен огън, като непрекъснато разбърквате за 10- 15 минути . Отдръпнете от котлона и още топла изсипете в нея брашното. Разбъркайте с лъжица, докато получите меко тесто, но по гъсто от кексово.
Във форма с ринг застелете хартия за печене и сипете с лъжица част от тестото( блатът трябва да бъде възможно най-тънък).Загладете доколкото е възможно.
Блатът се пече на 170 градуса , с вентилатор докато порозовее отгоре.
От количеството продукти излизат 4 блата.
Оставете готовите блатове да се охладят добре.

Продукти за крема:

500 грама Маскарпоне
250 грама сирене рикота ( или фина извара)
1/2 ч.ч. пудра захар
2 ванилии
150 грама смлени орехи
3-4 лъжици сладко ( използвах домашно сладко от горски плодове)
Сглобяване на тортата:

Сложете първия блат върху подложка за торта или поднос. Стегнете го с ринга. Намажете с тънък пласт от крема. Поръсете с малко от смлените орехи, след това покапете тук-там от сладкото с боровинки .Не слагайте прекалено много.
По същия начин и в тази хронология довършете останалите редове от тортата.
Намажете тортата с лек пласт крем отстрани. Поръсете обилно с орехи отгоре и по борда. Приберете отново в хладилник за няколко часа, а най-добре за едно денонощие.
Да ви е сладко!!

***********************************************************************************************************************************

Бисквитена торта с яйчен крем – БЕЗ ГЛУТЕН

ЗА БИСКВИТЕНИТЕ БЛАТОВЕ
Продукти:
4 яйца
1,5 ч.ч. захар
2,5 ч.ч. безглутеново (може и само оризово) брашно, може и повече
3 ванилии
Яйцата се разбиват със захарта много добре, до побеляване, добавя се брашното и ванилиите.Става кексово тесто, което се разбива добре. От това количество излизат 4 блата в продълговата тавичка с размер 25/15 . Изсипва се по ¼ от тестото, върху пекарска хартия и се заглажда отгоре.Няма нужда да е идеално равно.Блатовете се пекат се в загрята фурна за 10- 15 минути, до розово, на средно положение и 170 градуса.
Оставят се настрана да изстинат и в това време се приготвя кремът.
ЗА КРЕМА :
4 яйца
150 гр.захар ( или на вкус)
4-5 супени лъжици оризово брашно
600 грама прясно мляко
Ванилия
Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване. Добавя се брашното и отново се разбива сместа. Долива се 1/2 ч.ч. прясно мляко и се разбърква отново добре.
Останалото прясно мляко се загрява в тенджера за около 5 минути. Яйчната смес се изсипва при непрекъснато бъркане към топлото, но не горещо мляко и се бърка с тел. Крема се бърка, докато се сгъсти. Малко, след като сладкарският крем заври, трябва да е готов. Оставя се настрана да изстине и се разбиват белтъците с малко захар и няколко капки лимон.Когато кремът е почти изстинал, белтъците се добавят лъжица по лъжица и се бърка внимателно с дървена бъркалка.

СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА
Поставя се в подходящ съд първият блат, като се натиска на няколко места за да се спука , или се натрошава на големи парчета преди да се сложи в съда.Отгоре се залива с част от крема.Отгоре се поставя следващият блат и отново крем докато всички 4 блата са покрити с крем.
Тортата се гарнира по желание с кокосови стърготини, смлени ядки или подходящ безглутенов настърган шоколад.
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар