сряда, 6 януари 2016 г.


Със сигурност Вие имате добри и не толкова добри съседи, с които имате добри или не толкова добри отношения.Когато обаче, поемете грижата и разноските за едно или повече бездомни кучета, ще отворите нова страница в отношенията си с тях.Дори да не сте забелязали досега с колко и най – вече, с какви хора споделяте жизненото си пространство, изнасяйки паничка попара на проскубаното кутре със смачкана лапичка, което се мотае около блока, вие вече сте в центъра на тяхното внимание и не можете да не насочите своето към този нов, интересен от психологическа гледна точка свят.
По долу ви представям някои основни видове съседи, характерни за Шопския регион, с които неминуемо ще се сблъскате, поемайки благородната задача да спасите живота на кое да е бездомно куче.
1. Съседи, които одобряват грижата за бездомниците, макар никога досега да не са се грижили за такъв.
Когато установят, че сте поели грижата за бездомника който се мотае около блока, този тип хора започват да Ви се усмихват , да поздравяват и дори Ви заговарят!Оказва се че имате общи роднини, общи колеги или пък прадядо им е живял през 3 къщи от вашата прабаба. Нито Вие, нито бездомното Ви куче вече са чужди за тях – те са отговорни хора и си поемат задълженията начаса.На сутринта след ключовия разговор с Вас , могат да бъдат видени, озъртайки се плахо да занесат храна за кучето.Понеже вече има прецедент, някак си не е толкова срамно.Ако все пак някой ги забележи, винаги могат да се оправдаят с лудия шекемнайсети братовчед от четвъртия етаж– „Аз не, че такова , ама негово е кучето ..к‘во да се прай, рода.. „
На този тип хора може много да се разчита, като в един момент дори е възможно те самите да си харесат бездомник за който да се грижат.Има хляб в тях!
2. Съседи, които са безразлични
Това е типът хора, на които не им дреме дали храниш куче, червеноглав орел или жираф пред блока.Ако жирафът случайно надникне през прозореца им на третия етаж, те вероятно биха му изшъткали и не биха вложили повече емоция в случката. Не помагат, но и не се пречкат.Абе не им дреме ...пили са си хапчето.
3. Съседи, които мразят.
Те мразят! Не конкретно вас, нито бездомното ви куче.Те просто мразят наред.Комбинацията от Вас и бездомното Ви куче обаче, има ефекта на пургатив за омразата им и тя започва да се излива под формата на словесна диария всеки път, когато ги засечете.Сега вече имат конкретна причина да мразят. Кучето е опасно за децата им,за тях самите, за баба Ганка от втория етаж „Ами ако я у‘апе тоа помияр дето ТИ го довлече , она не мое да бега!“ .В зависимост от размера си, кучето в техните очи може да бъде и причина за геополитическите, икономическите и в частност семейните проблеми на мразещте.
Всъщност вие давате смисъл на живота им, тема за вечерното мразене над ракийката и салатката и сте символ на всичко що не е наред „У таа скапана държава , те го те и тоа с помиярете!“.
ВНИМАВАЙТЕ – те могат да са опасни за кучето,както и за всяка Ваша движима собственост паркирана пред блока.По принцип те не са си пили хапчето, дори не им е изписано такова, а всъщност е редно да бъдат хоспитализирани.
4. Съседи които ги е шубе. Тези имат много общо с тези, които мразят , но пък се мислят за добри хора, които никога не мразят.За сметка на това ги е шубе.Да те е шубе може да е срамота, ама си оставаш добър човек. Този тип съседи изпадат в паника при вида на чухуахуа с розова жилетчица плетена на една кука, да не говорим за свиреп кокер, или не дай си Боже – овчарка.Кучето за тях не е просто куче , а подвижна лаборатория за паразити, бактерии и болести от ранга на биологично оръжие. Обяснението че кучето е обезпаразитено е безсмислено - думата ОБЕЗПАРАЗИТЕНО е твърде дълга за тях и те те я чуват само в частта и ПАРАЗИТ. Първоначално се стряскат, когато ви видят с кучето, а на по-късен етап, за по сигурно се стряскат и когато сте сами. Абе, страх лозе пази! Много скоро те спират да ви поздравяват, дори обръщат глава на другата страна когато минавате.Не им се обиждайте, те са свестни хора, просто ги е шубе.
Обикновено този тип съседи не прибягват до методите на мразещите, а се опират на закона – макар никога да не са го чели. В голямата си част те никога нищо не са чели, защото сапунените сериали не са със субтитри.Обикновено те си имат хапче, но го пият само след среща с Вас, или Вашето бездомно куче- „Ох как ме уплаши!“
5. Като съвсем отделна категория се поставя и баба Ганка от втория етаж, която като цяло не е против кучетата, нито против Вас. Все пак тя познава родата Ви до девето коляно и лично е научила майка Ви как да ви оригва когато сте били бебе – какво да има против Вас ?Тя обаче, е радетел за по- висока раждаемост и ВИНАГИ отбелязва с укор „Да беете родили по ущ‘едно дете, па вие чувате помияре! „ Интересното в случая е отъждествяването на куче с дете, което никога не се наблюдава, ако например се знае, че гледате крави, кози или в краен случай кокошки. Бабата задължително я е „Апало те таквоа куче, баш като те това те! „ и тя „На куче вера нема“.Въпреки това, добросъвестно дава на кучето всички хранителни остатъци от вкъщи, в това число зелена салата и обелки от лук, защото „И оно душа носи .“
В заключение, грижата за бездомно куче Ви обогатява и насища ежедневието Ви с много нови контакти. Учи Ви на търпение, дуракоустойчивост и полага основите на едно завидно добро бъдеще в дипломацията.Грантирано е, че след няколко години грижи за бездомно куче в обкръжението на съседите си, Вие ще можете с лекота да разрешите конфликта в Близкия изток и да получите Нобелова награда за мир.
Колкото до самото бездомно куче ...то ви обича.И Вас и съседите.
Аз отивам да нахраня моето.Стискайте ми палци!

Няма коментари:

Публикуване на коментар